PROSLAVLJEN BLAGDAN RANE SV. FRANJE NA ZIDINAMA

18.09.2018

Dubrave, 17. 9. 2018.

PROSLAVLJEN BLAGDAN RANE SV. FRANJE NA ZIDINAMA

Svaki kršćanin bi trebao u svom životu nositi lice Krista Spasitelja i patnika. Kristovo život mora biti stigma i u kršćanskom životu. Ovaj mistični događaj stigmatizacije Krista u život čovjekov dogodio se i na tijelu sv. Franje Asiškog. Taj mistični događaj slavimo unutar Franjevačke zajednice 17. rujna.

Mjesna proslava ovog duhovnog događaja proslavljena je 17. 9. 2018. i na temeljima drevnog franjevačkog samostana na Zidinama/Skakava Gornja.

Ovoj velikoj proslavi predhodila je i duhovna priprema kroz događaje Trodnevnice, kako bi se i približili vjernici-hodočasnici blagodati ovoga franjevačkog blagdana.

Prvi dan trodnevnice proveden je kroz pobožnost Puta križa kroz šumski put na Zidinama te zatim podjelom sakramenta pomirenja. Vrhunac ovoga duhovnog dana bilo je slavljenje sv. Mise koju je predvodio Fra Zdravko Anđić, novi zovički župnik.

Drugi dan trodnevnice, na spomendan Gospe žalosne, baš u subotu, pobožnost moljenja Krunice te sv. ispovijeđu i slavljem sv. Mise vjernike je potakao propovijeđu Fra Pero Oršolić, župski vikar.

Treći dan trodnevnice, kada je bila i Mlada nedjelja, a okopio se pozamšni broj vjernika sv. Misu sa podjelom sakramenta bolesničkog pomazanja slavio je Fra Niko Josić, dubravski gvardijan. Ovaj duhovni događaj završili smo s Blagoslovom s Presvetim.

Na sam dan blagdana Rane sv. Franje, na brdu se okopilo preko tisuću vjernika-hodočasnika iz tuzlanskog kraja, toliškog kraja, brčanskog dekanata i Dubravskog samostanskog područja. Lijep i ugodan ambijent i vrijeme pobudilo je među njima vjerničku radost jer su svi oni došli na Zidine sa svojim zavjetima.

Sv. Misu, u 11.00 sati, uz koncelebraciju 20-tak svećenika, predvodio je Fra Jozo Marinčić, provincijalni ministar Bosne Srebrene. Oduševljen krajolikom i velikim brojem vjernika, ponosan što stoji na temeljima jednog od najstarijih samostana Provincije Bosne Srebrene, Fra Jozo je u svojoj besjedi iznio duhovne blagodati ovoga blagdana: kako se oni trebaju očitovati u našim vjerničkim životima.

Nakon sv. Mise, dubravski gvardijan fra Niko Josić, pozvao je sve prisutne vjernike i svećenike na zajedniči agape – „pod šatorima“ koje je pripremila MZ Skakava Gornja.

Fra Niko Josić, gvardijan

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *