KRIZMA - 2024.

30.06.2024

PODJELA KRIZME U DUBRAVAMA

U nedjelju, 16. lipnja, vrhbosanski nadbiskup metropolit mons. Tomo Vukšić tijekom misnog slavlja u župi Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije u Dubravama, podijelio je sakrament svete potvrde za 36 kandidata.

Nadbiskup je dan ranije susreo krizmanike i razgovarao s njima, čime je imao uvid u njihovo znanje vjere te su oni mogli pristupiti sakramentu svete potvrde.

Na svetoj misi uz nadbiskupa koncelebrirali su župnik i gvardijan fra Niko Josić, župni vikari te svećenici toga kraja.

Na početku slavlja krizmanici su pozdravili nadbiskupa i nazočne vjernike.

Nakon navještenja Evanđelja župnik fra Niko predstavio je krizmanike, a potom je mons. Vukšić uputio prigodnu propovijed.

Osvrćući se na prispodobu o sjemenu, nadbiskup Tomo protumačio je sakrament sv. potvrde i potaknuo mlade da ono što je posijano na plodno tlo u njihova srca treba pomoć kako bi se odgajalo i raslo.  „Treba brinuti o Božjim zapovijedima i onomu na što Isus poziva kako bismo mogli donijeti rod i uzrasti u prave kršćane. Stvarnost dara kojega smo primili potrebno je primijeniti u vlastitu životu. Potrebno je darove otpakirati i koristiti se njima, darovima Duha Svetoga, te imati na umu da niti jedan ovozemaljski dar može imati prednost u odnosu na ono sto nam Bog daruje“, poručio je, uz ostalo, mons. Vukšić.

Poslije propovijedi krizmanici i okupljeni vjernici ispovjedili su svoju vjeru, a nadbiskup Tomo molitvom je i polaganjem ruku te mazanjem uljem krizme podijelio sakrament potvrde. Na kraju župnik fra Niko pozdravio je i zahvalio nadbiskupu, a potom su to isto učinili krizmanici.

Misno slavlje pjevanjem je animirao dječji župni zbor, a poslije sv. mise uslijedilo je zajedničko fotografiranje i slavlje obiteljima krizmanika.

(Preuzeto sa https://www.nedjelja.ba/hr/vijesti/bih/krizma-u-dubravama/33409?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR2WiApd_NLNnHEMEFHzf4zoOCtD0ch5_3x9AdFjQKhzA3ii30CCLWEVT_Q_aem_R1Z46KbqPgo_90fBBneY7g)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *