ZIDINE - 2021.

18.09.2021

RANE SV. FRANJE NA ZIDINAMA

 

„Ovo sveto mjesto, poznato po nazivu Zidine, jest La Verna franjevačke zajednice ovog posavskog mjesta!“ – izgovorio je Fra Marko Semren, pomoćni banjolučki biskup, koji je predvodio sv. misno slavlje na blagdan Rane sv. Franje, u petak, 17. 9. 2021. na temeljima franjevačke crkve i samostana, na Zidinama (Skakava Gornja).

Ovom blagdanu predhodila je trodnevnica, koja se odražavala u pokorničkom duhu sa različitim pobožnostima. Prvi dan trodnevnice, kojeg smo započeli sa pobožnošću Puta križa, predvodio je preč. Damir Ivanović, brčanski dekan. Drugi dan trodnevnice predvodio je vlč. Ivo Kopić, župnik u Goricama. Prije samog slavlja sv. mise vjernici su pristupili sakramentu pomirenja – ispovijed dok se molila krunica žalosnog otajstva. Treći dan trodnevnice započeli smo također sakramentom ispovijedi a za vrijeme sv. mise, koju je predvodio fra Pero Baotić, župnik u Špionici, podijeljen je i sakrament bolesničkog pomazanja! Na ovoj sv. misi sudjelovao je malo veći broj vjernika.

Na sam dan blagdana Rane sv. Franje, došli su hodočasnici iz svih krajeva samostanskog područja i brčanskog dekanata, te vjernici iz okolnih krajeva sa svojim svećenicima. Svečanu sv. misu slavio je, ove godine, Fra Marko Semren, pomoćni banjolučki biskup uz koncelebraciju 15-tak svećenika. Biskupova propovijed odzvanjala je niz šumu uz padine Majevice, jer se Zidine nalaze na brdu, okruženom šumom.

Velika je duhovna blagodat ovog blagdana kojeg su sa sobom pnijeli u život vjernici-hodočasnici sa ovog svetog mjesta – Zidine!

Fra Niko Josić, gv.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *