FRA ŠIMUN FILIPOVIĆ

Fra Šimun Filipović (Seona 1732. – Ripatransone 1802.)

fra simun filipovicFra Šimun Filipović rodio se 1732. u selu Seona kod Srebrenika, župa Bijela, od oca Lovre i majke Petre rođene Babaić, iste je godine bio kršten u Bijeloj (krsno ime Filip), krstio ga je župnik fra Grgo Glumčić, krizmao ga 20. srpnja 1742. biskup fra Pavao Dragičević. Godine 1750. on odlazi u Kraljevu Sutjesku i nakon dvije godine točnije 24. ožujka 1752. Filip oblači habit i uzima redovničko ime fra Šimun. Nakon godinu dana u Kreševu polaže prve redovničke zavjete. Zatim odlazi na studiji u Vukovar. Godine 1758. točnije 22. listopada, za svećenika ga zaredio nadbiskup Mihovil Suma, poslije ređenja u Osijeku, fra Šimun odlazi na studiji morala i dogmatike u Italiju. Po povratku iz Italije 1763. postaje kapelanom u rodnoj župi Bijela. Nakon pet godina službovanja u rodnoj župi, fra Šimun biva imenovan župnikom u Roškom Polju (kod Tomislavgrada). Nakon toga boravi godinu dana u Varešu, zatim u Kraljevoj Sutjesci. Godine 1774. postaje kapelanom u Tuzli, nakon godine dana, imenovan je župnikom u Podvučjaku (kod Odzaka), tu ostaje četiri godine. Ponovo se vraća u Kraljevu Sutjesku gdje je izabran za samostanskog vikara. U proljeće 1782. godine u pratnji svog provincijala fra Augustina Botoša-Okića, preko Ancone dolazi u Ripatransone. Nakon četverogodišnje kušnje primljen je u Picensku franjevačku provinciju, kao punopravni član. Nakon bolesti 9. svibnja 1802. godine fra Šimun umire na glasu svetosti.

Koliko je fra Šimun u zavičaju bio živ i posije fizičke smrti, svjedoče njegove dvije zidne slike u crkvama: jedna u Busovači, druga u Tolisi. Samostan u Kraljevoj Sutjesci posjeduje uljanu sliku sluge božjeg od nekog talijanskog majstora, a nju je u mnogo većim razmjerima godine 2001. za sutješki samostan kopirao slikar Vlatko Blažanović.

U samostanu u Dubravama otvorena je 10.listopada 2001. zbirka umjetnina, po Šimunu nazvana Galerija ŠIMUN. Ovim se ponovno željelo da se fra Šimun ponovno vrati u zavičaj.

U povodu povratka fra Šimuna u svoj zavičaj upriličena je svečana misa, posvećena razmatranju života sluge božjeg, njegovu značenju za naše vrijeme, za naš narod i zavičaj. Učinjeno je to u Dubravama u subotu 11. svibnja 2002. godine, u povodu dvjestote objetnice njegove smrti.