ZIDINE - 2020.

18.09.2020

PROSLAVA BLAGDANA RANE SV. FRANJE NA ZIDINAMA

 

U svim kriznim vremenima kao što je i ovo u kojem danas živimo (pandemija virusa covid-19) čovjek- vjernik pokušava svoju duhovnu stvarnost obogatiti i nekako prihvatiti taj križ kriznog vremena (kušnja).

Upravo u tom duhu proslavljen je blagdan Rane sv. Franje na Zidinama (Skakava Gornja) na svetinjama (temeljima) drevnog Franjevačkog samostana i dviju crkava. Ove godine smo svu pobožnost održali u natkritom prostoru temelja crkve. Naime, prošle godine smo postavili pocinčanu konstrukciju nadstrešnice nad arheološkim lokalitetom Zidine!

Samom blagdanu predhodila je trodnevnica koja je proslavljena u duhu pokore, različitim pobožnostima i primanju sv. Sakramenata. Posebnu pažnju posvetili smo podjeljivanju sakramenta pokore (ispovijed) i bolesničkog pomazanja. Sva tri dana bila su ocrtana duhovnom obogaćenju kroz pobožnosti: put križa, moljenju krunice, litanije sv. Franje Asiškog i kratkom homilijom na svim sv. Misama!

Na sam dan blagdana, u četvrtak, 17. rujna 2020. prihrili su hodočasnici na Zidine te je proslavljen ovaj duhovni događaj Rane sv. Franje svečanom sv. Misom koju je predslavljao Fra Željko Nikolić, gvardijan tuzlanski uz koncelebraciju 15 svećenika. Predmijevamo da je bilo prisutno oko 500 vjernika. Taj broj sudionika na ovaj blagdan odgovara trenutačnoj epidemiološkoj situaciji i preporukama koje se odnose na javna okupljanja ljudi!

 

Zidine (Skakava Gornja), 17. 9. 2020.

Fra Niko Josić, gvardijan dubravski

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *