UMJETNIČKA GALERIJA „ŠIMUN“ U NOVOM RUHU

6.06.2022

UMJETNIČKA GALERIJA „ŠIMUN“ U NOVOM RUHU

Svjesni smo da „vrijeme čini svoje“ i da je potrebna povremena skrb za obnovom prostora,  i u ovom slučaju, i  umjetničkih djela i artifakata unutar ove galerije. Cijenjena institucija Središnji ured za Hrvate izvan RH, odazvao se našoj zamolbi, da bude financijski pokrovitelj ovog našeg zahvata renoviranja! U ime naše franjevačke zajednice u Dubravama, od srca zahvaljujem, spomenutom Uredu, koji je uz svesrdnu pomoć Jedinice za implementaciju projekata iz međunarodnih fondova Razvojno-garantnog fonda Brčko Distrikta BiH, doveo do blještavila ovog prostora!

Ovaj renovirani prostor Galerije „Šimun“ koja je otvoren još davne 2010. godine, vlasništvo je Franjevačkog samostana u Dubravama. Zalaganjem svih fratara-ujaka, posebno onih koji su predali svoju „riznicu umjetnina“ samostanu, posebno zaslugu pridajemo fra Stjepanu Paviću koji je uz svesrdnu pomoć gđe Željke Čorak i gosp. Tonka Maroevića, umjetnički je dotjerali. Usput spominjemo i onomad svesrdnu financijsku pomoć dr. Ante Domića, današnjeg dogradonačelnika Brčko distrikta BiH.

Mi ne otvaramo ponovno ovu galeriju, nego nam je intencija-nakana, da od srca zahvalimo potpori Središnjeg ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, koji su financijski potpomogli projekat Renoviranja prostora galerije „Šimun“ u okviru projekta Kulturni identitet franjevaca s obje strane rijeke Save.

Gvardijan Fra Niko Josić je pozvao na otvorenje renovirane galerija mr. Eseda Kadrića, gradonačelnika Brčko Distrikta BiH, dr. Antu Domića, dogradonačelnika Brčko Distrikta te g. Ivicu Filipovića, dopredsjednika Skupštine Brčko Distrikta da im posvijesti činjenicu kulturnih institucija Franjevačkog samostana u Dubravama (sakralni muzej, arheološki muzej „Zidine“ i umjetniča galerija „Šimun“) kao bogatstvo ovoga kraja odnosno Brčko Distrikta BiH kako bi se donio Zakon o muzejima u Brčko Distriktu BiH. Gradonačelnik Kadrić je rekao da će ovoga ljeta predložiti Skupštini prijedlog Zakona o muzejima. Donošenjem toga zakona dva muzeja i umjetnička galerija Franjevačkog samostana u Dubravama bi i institucionalno dobili skrb za održavanjem.

Fra Niko Josić, gvardijan

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *