ŠIMUNOVO 2023.

14.05.2023

ŠIMUNOVO 2023.

Svake se godine, u drugu subotu, mjeseca svibnja, od godine 2002., slavi Šimunovo, u Franjevačkom samostanu u Dubravama. Tako smo i ove godine, 13. 5. 2023., proslavili dan Sluge Božjeg Fra Šimuna Filipovića.

U puku ovog kraja Brčanske Posavine, zaživio je već taj duhovni odnos prema ovom fratru-ujaku. Samoj proslavi Šimunova prethodila je i Trodnevnica u kojoj smo slavili sv. misu, ali u trima područnim crkvama naše župe. Prvi dan trodnevnice proslavljen je u područnoj crkvi sv. Ante Pustinjaka u Bijeloj koju je predslavio fra Mislav Jozić, samostanski vikar. Drugi dan je slavljen u područnoj crkvi sv. Ilije, proroka u Hrgovima Donjim koji je slavio fra Petar Matanović, župski vikar. Treći dan trodnevnice, na spomendan sv. Leopolda Bogdana Mandića, proslavljen je u područnoj crkvi sv. Ivana Krstitelja u Prijedoru a slavio je Fra Niko Josić, gvardijan. U sva tri dana trodnevnice bio je povelik broj vjernika i štovatelja Sluge Božjeg Fra Šimuna Filipovića iz svih okolnih sela koji su hodočastili u ove tri područne crkve.

Na sam dan Šimunova, okupili su se vjernici iz područnog kraja dubravskog samostana kao i vjernici toliškog, tuzlasnskog, i plehanskog samostana. Svečanu sv. misu predslavio je Fra Stipan Radić, gvardijan na Bistriku/Sarajevo. U propovijedi je posebno istakao svetost života Sluge Božjeg Fra Šimuna Filipovića koja nas poziva, i danas, na nasljedovanje Isusa Krista, kako bismo bili upravo njegovi svjedoci ljubavi Božje prema čovjeku.

Fra Niko Josić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *