ŠIMUNOVA SUBOTA - 2022.

15.05.2022

ŠIMUNOVA SUBOTA – 2022.

I ove godine, u drugu subotu mjeseca svibnja, 14. 5. 2022. svečano smo proslavili „Šimunov dan“ u samostanskoj crkvi Bezgrešnog začeća BDM u Dubravama/Brčko. Bio je to prekrasan sunčan dan, „dan što ga učini Gospodin…“, kada su štovatelji sluge Božjeg Fra Šimuna Filipovića, prihrlili iz svih krajeva sjeverne Bosne: Tuzla, Brčko, Tolisa, Orašje…

Svečanu sv. misu predslavio je Fra Joso Oršolić, župnik u Tramošnici Donjoj uz koncelebraciju 8 svećenika. U svojoj nadahnutoj i veoma bogatoj besjedi, Fra Joso je istaknuo duhovne zasluge Fra Šimuna koje nas nukaju da i mi, u ovo vrijeme, poput njega, trebamo prvenstveno obraćenje i time odgovoriti na Božju nakanu koju dragi Bog ima sa svakim od nas! Istakao je također i duhovne blagodati drugih franjevaca-ujaka koji su žrtvovali svoje poslanje za vjerni puk ovih naših posavskih krajeva!

Posebno radosno i duhovno ozračje ovoj sv. misi dali su vjernici koji su svoj hrvatski-katolički identitet izrazili dolaskom na sv. misu „u narodnoj nošnji“. Raskošnost i bogata ornamentacija hrvatske narodne nošnje brčanskog kraja zablistala je u samostanskoj crkvi u svom blještavilu.

Proslavi „Šimunove subote“ predhodila je i trodnevnica koju smo proslavili u trima filijalnim crkvama naše dubravske župe i time duhovno zaokružili odanost Katoličkoj crkvi u kojoj smo molili za brže proglašenje blaženim Sluge Božjeg Fra Šimuna Filipovića.

Fra Niko Josić, gvardijan

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *