PRVA PRIČEST 2023.

5.05.2023

PRVA PRIČEST

U nedjelju Dobroga Pastira 30. travnja 2023. godine u našoj je župi Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije u Dubravama trinaestero djece četvrtoga razreda osnovne škole pristupilo sakramentu Prve svete pričesti.

 

Pred okupljenom župnom zajednicom i uz koncelebraciju gvardijana i župnika fra Nike Josića te župnoga vikara fra Nikice Stjepanovića svečanu misu i obred predslavio je fra Mislav Jozić, samostanski i župni vikar, ujedno i vjeroučitelj ovogodišnjih prvopričesnika, koji su se kroz ovu vjeronaučnu godinu spremali za sakramente Pomirenja i Euharistije. Naime, dan prije, u subotu, po prvi puta su se i ispovjedili u sakramentu Pomirenja.

 

Trinaestero naših prvopričesnika su: Franjo Antunović iz Hrgova Donjih, Martin Dejanović iz Bijele, Danijel Đulabić iz Prijedora, Bartol Geljić iz Bijele, Josip Geljić iz Bijele, Mateo Ilić iz Skakave Gornje, Luka Jakić iz Seonjaka, Ana Jelić iz Dubrava, Ana Jurković iz Bijele, David Jurković iz Bijele, David Maričević iz Prijedora, Josip Marković iz Dubrava i Marijana Petrović iz Hrgova Donjijh.

 

Svatko je od njih prigodnom, dječjom recitacijom pokazao svoju radost zbog primanja sakramenta. A prilikom prikazanja pred oltar su donijeli svoje darove, knjigu, loptu, janje, klasje i grozd, vodu i vino, kalež i hostije.

 

Prvopričesnici su obnovili svoja krsna obećanja s upaljenim svijećama, koje im je s uskrsne svijeće upalila njihova školska vjeroučiteljica Valentina Miletić.

 

Budući da je Nedjelja Dobroga Pastira, sve je bilo u znaku Krista kao Dobroga Pastira te ovčica koje čine njegovo stado. O tome im je govorio i fra Mislav u propovijedi naglasivši da Isus kao Dobri Pastir voli svoje stado, da je za njega žrtvovao i samoga sebe, svoj život, te da svaku ovčicu, svako svoje dijete, prepoznaje po njegovu imenu. Stoga je važno ne izgubiti dječjega oduševljenja za Isusa i radosti svečanoga dana Prve svete Pričesti kako bi bili sretni ljudi, Isusovi prijatelji.

 

Svečanost je lijepim pjevanjem upotpunio dječji zbor, članovi Frame Dubrave i H-KUD-a Bijela. Njih su kroz protekli period marljivo vježbale Lucija Mendeš i Magdalena Mišković.

 

Radosni zbog ovoga slavlja, zahvaljujemo svima koji su ga uljepšali, a prvopričesnicima i njihovim roditeljima od srca čestitamo!

Fra Mislav Jozić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *