DUHOVNE VJEŽBE - 2022.

10.03.2022

DUHOVNE VJEŽBE

U Franjevačkom samostanu Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije u Dubravama održane su duhovne vježbe (duhovna obnova) za svećenike od nedjelje 6. pa do četvrtka popodne 10. ožujka 2022. godine.

Duhovne vježbe smo započeli pjevajući zaziv Duha Svetoga s kratkim nagovorom fra Ivana Šarčevića, profesora na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu. Za temu duhovnih vježbi fra Ivan je izabrao „Dostojanstvo periferije“.

Na duhovnim vježbama nazočilo je oko 25 svećenika, franjevaca i svih dijecezanskih svećenika koji pastoralno djeluju na području Brčkog, Tuzle i Bijeljine.

U svojim predavanjima fra Ivan je na sofisticiran način pokušao dočarati kako se svećenik-franjevac današnjice ne treba ponašati u svemu prilagodljivo društvu u kojem živi i djeluje. Razmišljao je i o željama i ispunjavanju želja, ali i posebno naglasio kako duhovno obolijeva onaj tko ne živi u skladu sa svojom željom. Po uzoru na Freuda dotaknuo se i naših životnih nesreća-bolesti i smrti. Dotakao se i ljudi koji vjeruju u Boga a nemaju povjerenja u ljude kao i onoj vječitoj bitci u nama samima kako nam netko neprestano uzima slobodu.

Zaneseno franjevački osvrnuo se na našu sreću i ono što nas usrećuje u redovnom svakodnevnom životu. U svom govoru o vjeri, svijetu i kulturi spomenuo se sv. Franje koji je izišao iz mentaliteta svijeta. Spomenuo je paradoks kako mladi ustaju protiv II. vatikanskog koncila. U govoru o zajedništvu naglasio je da je temeljna i najteža oznaka svećenika-sredstvo spasenja – nasuprot svijetu kojeg prihvaćamo upravo evanđelje čijom snagom valja „isprevrnuti“ sve u svijetu koji je nasuprot Božjoj riječi.

Fra Ivan je istakao važnost odgovornog obavljanja svojih poslova u kulturi svakodnevnog rutinskog što i predstavlja vrhunac savršenosti-svetoga. U svojim predavanjima zabrinuto se osvrnuo na našu zemlju i na naše dostojanstvo na periferiji kao i ljudsku slobodu u kojoj se ostvaruje ljudskost. slobodu smatra kao izraz ljubavi prema drugome.

I na samom koncu osvrnuo se na svetost života koji bi se trebao graditi na razboritosti koja je kormilo svih kreposti, a svoje zaključno predavanje je završio o molitvi.

Svaki dan je predvodio svetu misu moljenjem časoslova s prigodnom propovijedi, a u četvrtak popodne svoje duhovne vježbe završili smo zahvaljujući Bogu zahvalnom pjesmom „Tebe Boga hvalimo uz nastavak bratskog druženja u našem samostanu.

Nadamo se da će dragi Bog dati nam prepoznati mnoge dobronamjerne sugestije iz fra Ivanovih predavanja koje ćemo sabrano, čestito i ljudski živjeti sa svojim povjerenim narodom.

Fra Ivan Pilić, sam. vikar

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *