ZIDINE - RANE SV. FRANJE

17.09.2019

Zidine (Skakava Gornja), 17. 9. 2019.

 

RANE SV. FRANJE

U utorak, 17. 9. 2019., na ranokršćanskom mjestu-Zidinama (Skakava Gornja), gdje je bio i drevni Franjevački samostan, proslavili smo blagdan Rane sv. Franje svečanom svetom misom koju je predslavio msgr. Tomo Vukšić, vojni ordinarij u BiH. U koncelebraciji su bili i drugi svećenici brčanskog dekanata te ujaci-fratri iz Dubravskog, Tuzlanskog, Toliškog i Plehanskog samostana. Dakako, došao je i velik broj vjernika-hodočasnika iz okolnih župa.

I ovoj proslavi predhodila je duhovnom priprema sa sv. Trodnevnicom. Prvi dan trodnevnice imali smo pobožnost put križa i sv. Misu koju je predvodio Fra Pero Oršolić, župski vikar u Dubravama. Drugi dan trodnevnice slavio je Fra Ivan Pilić, samostanski i župni vikar u Dubravama: prvo pobožnost moljenja krunice a onda sv. Misa sa prigodnom propovijedi. Treći dan trodnevnice slavio je Fra Niko Josić, gvardijan i župnik u Dubravama. Na samom koncu sv. Mise bila je i podjela sakramenta bolesničkog pomazanja. Kroz sve dane trodnevnice bila je i mogućnost ispovijedi na koju su se odazvali povelik broj vjernika.

Msgr. Tomo Vukšić, predslavitelj blagdanske euharistije u homiliji je na vrlo jasan način protumačio duhovnu stvarnost stigmi-rana Kristovih i njihovu blagodat u rastu kršćanske vjere. Rane-stigme koje je ima i sv. Franjo Asiški, zapravo su „prijenos“ Isusovog života i žrtvovanja za ljude na život ovog sveca.

Nakon sv. Mise, gvardijan je pozvao sve svećenike i vjernike-hodočasnike na blagovanje i druženje „pod šatorima“ koje nam je spremila Mjesna zajednica Skakava Gornja. To druženje obogaćeno je Folklornom smotrom Kulturno-umjetničkih društava iz Brčko Distrikta i Tuzle!

Do kraja mjeseca rujna imamo namjeru ovaj naš povjesni lokalitet Zidine prekriti  jednom konstrukcijom koja će zaštiti do sada pronađeno i publicirano!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *