PROSLAVLJEN BLAGDAN RANE SV. FRANJE NA ZIDINAMA

17.09.2022

RANE SV. FRANJE – ZIDINE – 2022.

 

Iako je ova 2022. godina prošla kao sušna godina, a ljetos smo molili „za kišu“, na sam dan blagdana Rane sv. Franje, 17. 9. 2022. bijaše oblačno i vrlo kišno! No, to nije zasmetalo da na temeljima drevnog Franjevačkog samostana – Zidine (u Skakavi Gornjoj), proslavimo ovaj blagdan, kao što to već obilježavamo dugi niz godina. „Zidine“ su znak duhovne, franjevačke snage, koja u ovom dijelu naše domovine Bosne i Hercegovine, ocrtava našu katoličku vjeru i hrvatski identitet.

Svečanu sv. misu predslavio je Fra Ilija Alandžak, beogradski gvardijan, uz koncelebraciju 15 svećenika, na temeljima drevne crkve iz IX. stoljeća. Došli su hodočasnici iz šireg dijela četiriju franjevačkih samostana: Dubrave, Tuzla i Tolisa, te iz svih župa Brčanskog dekanata. Propovjednik je u svojoj homiliji pozvao da i mi vjernici prihvatimo Isusove rane u svoj život i budemo istinski svjedoci Krista, raspetoga ovom svijetu, poput sv. Franje Asiškog.

Ovom blagdanu „na Zidinama“ predhodila je i pokornička Trodnevnica. Ujaci samostana u Dubravama su zajedno sa svojim narodom kroz sva tri dana pokorničkog hoda (Put križa, ispovijed i primanje bolesničkog pomazanja) ulazili u proslavu euharistije, sv. mise, i tako se spremili za proslavu ovog, narodu, dragog blagdana!

Duhovno bogatstvo euharistije prenijeli smo i na agape (blagovanje „pod šatorima“) na nogometnom igralištu u Skakavi Gornjoj, uz prisustvo različitih kulturno-umjetničkih društava ovog kraja!

Fra Niko Josić, gvardijan

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *